Star Wars World
HoloNet TV- Közélet, politika

A Kereskedelmi Szövetség média hálózata ezúton hívja fel a szervezet fogyasztótársadalmát, hogy Gilramos Libkath, a Szövetség alkirályának bankára és másodhelyettese nem sokkal a Geonosisi csata után nyomtalanul eltűnt. Értesüléseink szerint viszonya megromlott a felsőbb vezetőséggel és milliós tartozása volt a Szövetség kasszája iránt. Különösen óvatosan kell bánni az említett személlyel, fajához képest szokatlanul nagy bátorsága és önbizalma van, fegyverrel rendelkezik és az erőszaktól sem riad vissza.

 
Menü
 
Animáció

 
SW filmek
 
Adatbank
 
SW játékok
 
Szavazás
Nézed a Clone Wars-sorozatot?

Igen
Nem
Néha
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szervezetek
Szervezetek : Galaktikus Köztársaság

Galaktikus Köztársaság


Szervezet

Bolygóközi kormányzás, amely 25 000 évet állt fenn. A Galaktikus Birodalmat megelőző korszakokban egyszerűen csak Köztársaságként emlegették, egy jóakarú demokratikus testület, amelyet megrontott a korrupció és a bürokrácia. A Köztársaság a Galaktikus Alkotmány egyhangú beleegyezésével született meg, 25 ezer évvel a yavini csata előtt. Lehetővé vált, hogy a kormány Coruscanton épülhessen fel, ennek következtében a metropolis lett a Köztársaság szíve. A Magvilág szívesen látta az új érát és segédkeztek a munkálatokban, a kereskedelmi útvonalak felállításában. Ezidőben épült fel a törvényhozó testület, a Szenátus, megannyi politikus felsőháza. Bár a Köztársaságot békés rendszerként alkották meg, mégis rengeteg háborút élt már át, történelme igen hosszú. A Köztársaság élére úgynevezett főkancellárokat szavaznak meg, akik akár különleges törvényeket is előírhattak, azon hivatalsegédei alkották a felsőtestületet. A Köztársaság óta a hivatalos pénznem a váltó és egyhangúlag írták elő, hogy közterületeken a hivatalos közös nyelvet (Basic) használhatják.

Évszázadokon keresztül a Jedi Rend áttelepítette magát a környező csillagrendszerekből a Köztársaság szívébe, Coruscantra, ahol felépült a Jedi Templom. A béke és a rend őrzői felesküdtek a kormány védelmezésére. A perlemiai útvonalakat kialakítva 24 500 BBY-ben a Köztársaság aláírta a Deservo elleni háborút, amelynek uniója az összes környező rendszert fenyegette. Deservo Hutt kéz alatt volt, mégis súlyos verességeket szenvedett el, így kénytelenek voltak behódolni az új rendszernek és megannyi szakadár rendszerrel, a Köztárasághoz csatlakoztak. A következő évezredekben a Köztársaság az ismeretlen rendszerekbe küldött delegációt, így hamarosan csatlakozott Malastare és Ord Mantell. A legtöbb nagyhatalom így behódolt Coruscantnak és a Köztársasági kormányt támogatták. Ennek köszönhetően épült fel és fejlődött ütemesebb tempóban Coruscant. 9000 BBY-ben, Blutus a Hutt-ot választották főkancellárnak, aki jelentős tettei miatt számos kitüntetésben részesült. Legnagyobb rendelete, a 7308 BBY-ben előírt galaktikus naptár használata volt.

A Köztársaság legfontosabb szerve, a Galaktikus Szenátus több diplomatával bírt, majdnem mindegyik bolygó képviselhette magát. A körzeti kormányzás a helyileg megválasztott uralkodó kezében volt, aki kinevezhette a szenátorokat. Az ülésteremben minden pódiumon egy-egy diplomata és szenátor áll, akik a galaxis egy-egy körzetét és annak jogait képviselik. Egy szenátor kezdeményezhet egy adott törvény megírását, amelyet csak a felsőbb tanács és a kancellár bírálhat el. A Szenátusban természetesen különböző érdekcsoportok, kereskedelmi- és bankszervezetek is képviselhették magukat, nem egy technológiai intézmény rendelkezett szavazati joggal. A rusaan-beli reformok hatására a Köztársaságot újjákellett szervezni, mivel némely törvény ellentmondásosságot sugallt. A szenátorok bizottságra oszlottal fel, minden politikusnak megvolt az adminisztratív munkaköre.

A Köztársaság utolsó 3 évtizedében kezdődött meg az utolsó stádium, a hanyatlás korszaka. A Kereskedelmi Szövetség bürokrata vezetősége sok mindenben eltért a Köztársaság ideológiájával szemben, például a szenátorok a kereskedelmi utak megadóztatását kezdeményezték, a Szövetség ennek hatására blokádot vont a békés, távoli Naboo köré. Az anyahajók és cirkálók támadást indítottak a kis bolygó ellen, a lakosságot éheztették, az uralkodói palota tagjait táborokba zárták. A Jedi Rend kettő küldöttet indított el, hogy tárgyalásokat kezdeményezhessenek a helytartó Nute Gunray-jal. Ám a Jediknek menekülniük kellet, ám a Naboon szembesültek a neimoidiak módszereivel. Később a Szenátusban a blokád a testület elé volt terjesztve és a gyengekezű, tehetetlen Valorum főkancellárt leváltották. Ekkor jöttek a választási idők, mindössze három szenátor indult, Ainlee Teem, Bail Antilles és Palpatine, aki nem mellesleg Naboo képviselője volt.

 

Palpatine - aki egyidőben a rejtélyes, utóbbi napokban felbukkant Sith Nagyúr - remek módszerekkel manipulálta a Szentáust és az igaz tényeket elködösítette a Jedik előtt. Az ő hatására visszaverték a Szövetséget a Naboon, Nute Gunrayt letartóztatták és Naboo ismét szabad volt. Palpatine ezzel egyidőben a Köztársaság új kancellára lett, aki apróbb eszközökkel több politikust is a saját felére állított, az ellenzék megszűnt létezni. A következő tíz évben Palpatine hatalma megnőtt, több szenátor felmondott illetve csatlakozott a szeparatista csillagrendszereknek, amely szintén Palpatine terve volt, aki azt szerette volna elérni, hogy eltörölhesse a Jedik Rendjét és megalapítsa saját, egypártrendszerű birodalmát. Ám még rengeteg cselekedetnek kellett megtörténnie addig, így a Sith csak várt.

Dooku gróf felhívására több csillagrendszer is kivált a Köztársaságból, mindez 21 évvel a yavini csata előtt történt meg. Dooku remek érzékekkel bírt a politika terén, így nem volt nehéz meggyőznie a nyerességvágytól és a korrupciótól megrontott nagyhatalmú szenátorokat, hogy csatlakozzanak egy új hatalomhoz, a Független Rendszerek Konföderációjához. Az első számú vezetők között szerepelt a szabadlábra helyezett Nute Gunray is, az alkirály addig nem volt hajlandó semmiféle szerződést aláírni, míg nem végeznek Padmé Amidalával, aki remek csellel jutatta idáig. A merénylet a nabooi szenátornő ellen nem sikerült, de így is előnyben voltak. A többi nagyszervezet, mint a Techno Unió, a Bank Klán és a két iparos szervezet, a Kereskedőtestület valamint a Vállalatszövetség már szívesen aláírta a szakadár egyezményt. Obi-Wan Kenobi ezalatt a Kamino nevű bolygón tudomást szerzett, hogy egy klónhadsereget készítettek a Köztársaság számára, ám még nincs kész mindegyik zászlóalj. Ezután a Geonosisra utazott, ahol kihallgatta a szakadár konferenciát.

A Geonosiak elfogták Obi-Want, aki titkosított üzenetben továbította a fejleményeket. A főkacenllár hivatalában többen kezdeményezték az új hadsereg bevetését, ám erre nem volt mód, mindaddig, míg a Nabooi Amidala nem ad beleegyezést. Ennek hatására Jar Jar Binks, a Gungan szenátor a kancellár különleges jogainak felruházását terjesztette elő, a Szenátus többsége beleegyezett az ötletebe, így hamarosan Palpatine - még több hatalommal - bevetés alá helyezte a klónhadsereget a Geonosison, ahol az elfogott Obi-Wan, Anakin Skywalker és Padmé Amidala kivégzésére került sor, ám a megérkező 200 Jedinek köszönhetően megmenekültek. A 200 harcos száma igen megfogyatkozott, pár tucatnyian maradtak életben az Arénában. Ekkor jött a felmentő sereg, a klónharcosok naszádja és megkezdődött a Klónok Háborúja! Dooku gróf elmenekült.

Az elkövetkezendő három évben iszonyú polgárháború vette kezdetét, a Köztársaság minden mozgosítható klónhadereje a szeparatisták visszaverésén teljesített szolgálatot, mint a Kashyyykon, Nelvanon, Cato Neimoidián, Muunilinsten, Felucián, Saleucamin és nem utolsó sorban Mygeetón. A Jedik száma tovább csökkent, míg a Köztársaság belső köreiben elhatalmasodott a bürokrácia. A szenátorok többsége lefizethető volt és a Köztársaság alappillérei meginogtak. 19 BBY-ben az újonnani Uralkodó, Palpatine császár, kiírtotta a Jediket, végül felfedte titkait és megalapította az új, biztonságos, Galaktikus Birodalmat! A Szenátus feloszlott, helyette bolygókormányzók, a moffok képviselték az adott régiókat, nagy volt az idegen fajok elnyomása. Az elkövetkezendő 20 esztendőben az Uralkodó fénykorát élte, a Birodalom az Endori csata  és a Császár halála után nagyrészt meghátrált, már csak maradványok maradtak meg az egykori rendszerből. Később megalakult az Új Köztársaság.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
A Hónap Idézete

"Én nem vinném vásárra a bőrömet, csak akkor, ha muszáj"

(Nute Gunray)

" Nézzenek csak oda, a hajszegény hárpia!"

(Ashoka Tano)

 

"Üdvözlöm, helytartó úr!."

(Assaj Ventress)

 
Cikkajánlás®

Talz

A Talzok rendkívül magas, tagbaszakadt és meglehetősen kolosszus teremtmények: magasságuk legalább 2 méter, testüket sűrű, fehér (olykor szürke) vastag bunda borítja. Összesen négy szemük van, kettő apróbb a homlok felületén és két nagyobb formájú a szájnak funkciónáló szívókornong felett. Nyelvük a duruzsolásból és a zümmögés különböző magasságú frekvenciáiból álló talzzi. A talzok csak igen kivételes esetben tanulják meg a Basicot (közös nyelv), és annak használatát is csak törten képesek kezelni, mivel a talzi hangszálak nem megfelelőek a különböző kifejezések kiejtésére.

Kattints ide a teljes cikkhez!

 
SW linkek
 
SW linkek (nem hivatalos)
 
Társoldalak
 
Elérhetőség
 
Egyéb Linkek
 
Látogatottság
Indulás: 2006-01-13
 

A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK